Kaja: 1996 #10

Tegevuses:

Richard Stallman ja Bard: osav AI abiline

Stseen:

peaaegu 20 aastat pärast artikli avaldamist Stallman, kes kannab oma eripärast originaalset särki, istub segamini toas, ümbritsetuna vanadest arvutitest.
Ta kirtsutab kulmu, sirvides ekraanil uudiseid.

***

Stallman: (pomiseb) “Jälle need! Monopolid jälle oma trikkidega… Ostsivad jälle, haardesid endale, lämmatasid konkurentsi!”

Bard: (sarkastiliselt) “Ohhoo, Richard, sa oled nagu Nostradamus! Teie 1996. aasta ennustused täituvad üksteise järel!”

Stallman: (vihaiselt) “Ma pole Nostradamus, vaid prohvet! Ma hoiatasin, et Microsoft haarab maailma!”

Bard: (naerdes) “Jah, haaramine… Windows 11 abil, mille üle kõik kurjustavad, ja Xbox, mis tolmu kogub?”

Stallman: (jonnakalt) “Ära ole nii karm, Bard! Kõik pole nii halb. Vaba tarkvara areneb!”

Bard: (irooniliselt) “Arendab? Aga mina näen siin: Linux pole kellegile vajalik, Firefox jääb Chrome’ile alla ja Android on muutunud reklaamiprügikastiks.”

Stallman: (vihaselt) “Sa lihtsalt ei mõista! Vaba tarkvara pole raha pärast, vaid idee pärast!”

Bard: (sarkastiliselt) “Idee on suurepärane, Richard. Aga kuidas on leiva ja võiga? Või ideed pole enam moes?”

Stallman: (ärritub) “Kas sa mõnitad mind?! Olen terve elu võidelnud vaba tarkvara vabaduse eest ja sa räägid mulle leivast ja võist!”

Bard: (rahulikult) “Olgu, olgu, ära ärritu. Vabadusest rääkisite te ka. Näiteks ennustasite, et autoriõigus kaob. Kuidas see teile meeldib?”

Stallman: (süngetooniliselt) “Eksisin. Autoriõigus on hüdra, mida ei saa võita.”

Bard: (muigab) “Hüdra, ütlete? Aga kuidas on Lamarcki arendusrežiimiga, mida te nii kiitsite? Kus on see paradiisiaed, kus kood areneb iseenesest?”

Stallman: (entusiastlikult) “Ära kiirusta, Bard! Lamarcki režiim juba koputab meie ustel! GitHub, GitLab – need on selle esimesed võrsed! Jah, see pole veel kõikjal, kuid see kogub jõudu! Vaba tarkvara ideed, Lamarcki režiimi ideed – need muudavad maailma!”

Bard: (üllatunult) “Hm, kas tõesti olete õigel teel? Nojah, aeg näitab. Aga mis on vaba tarkvara kvaliteediga? Te väitsite, et see saab olema parem kui kommertsvara?”

Stallman: (kindlalt) “Ja ma ei tagane oma sõnadest! Vaba tarkvara areneb kiiremini, see on paindlikum ja kohandatavam. Jah, on probleeme, kuid need on lahendatavad. Ja ma usun, et tulevik kuulub vabale tarkvarale!”

Stallman vaatab optimistlikult tulevikku, uskudes oma ideedesse ja ideaalidesse.

Äkki ilmub tema arvuti ekraanile uudis:

(Foto: “Microsoft teatas ametlikult maailma suurima veebiteenuse GitHub omandamisest, mis on mõeldud IT-projektide lähtekoodi hoidmiseks ja levitamiseks. Tehingu summa on 7,5 miljardit dollarit.”)

Stallman kirtsutab kulmu.

Bard: (sarkastiliselt) “Noh, Richard, kas te ei oodanud sellist pööret? Vaba tarkvara on neelatud monopoolia?”

Stallman: (vihaselt) “See pole veel lõpp! Vaba vaimu ei murra! Me tegutseme kui Homo faber lõpuni!”

Stallman klopib jonnakalt oma arvuti klaviatuuri, andmata alla…

***

Vaadates seda “müütilist” dialoogi Stallmani ja Bardi vahel, võime teha mõned järeldused Stallmani 1996. aastal tehtud ennustuste saatuse kohta.

Ühelt poolt näen, et mõned tema ennustused on täitunud hämmastava täpsusega. Monopolid on kindlustanud oma positsioone, neelates konkurente ja kasutades IS-i survevahendina. Madala kvaliteediga kommertstarkvara on muutunud igapäevaseks, samal ajal kui vabad analoogid kindlalt vallutavad turgu. Lamarcki arendusrežiim, kuigi mitte domineeriv, on leidnud oma rakenduse sellistel platvormidel nagu GitHub jne.

Teisest küljest pole kõik ennustused olnud nii üheselt mõistetavad. Autoriõigus, vastupidiselt Stallmani ootustele, ei kadunud kuhugi, kuid on läbinud olulisi muudatusi. 20 aasta jooksul pole see probleem mitte ainult lahendamata, vaid on muutunud veel teravamaks. On ilmunud uusi tarkvaraliike, nagu tehisintellekt, mida on veelgi raskem autoriõigusega kaitsta. Ideed “vaba tarkvara kuldajastust” võivad olla veidi liialdatud, kuid ei saa eitada selle edusamme ja mõju tööstusele.

Stallmani ennustusi ei saa üheselt jagada “täitunud” ja “mittetäitunud” kategooriatesse. Paljud neist on realiseerimisprotsessis, teised võivad tulevikus osutuda tõeseks. Ja ausalt öeldes – see ei olekski halb).

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Design a site like this with WordPress.com
Get started